Fransk äppel-/syltpaj

 
Alltså, jag läste för ett tag sedan i en tidning ett recept på franska syltpajer, som tydligen är vanliga att skicka med de franska kidsen när de ska på utflykt med skolan. Jag tyckte att det lät himla mumsigt, och tänkte "det där receptet måste jag komma ihåg". Sedan slog jag igen tidningen utan att skriva upp receptet. Så klart. Därför fick jag experimentera i köket idag, höfta lite här och måtta lite där. Resultatet blev faktiskt JÄTTEBRA (konfetti och fanfarer)! Nästa gång kommer jag att använda pajdegen till att göra små kakor istället, med sylten inbakad inuti. För pajskalet blir syndigt sött, och sylten smaskigt seg. Merveilleux, mes amis.
 
Recept, 4 små pajer
4 dl vetemjöl
2 dl socker
75-100 g smör
några skvättar kallt vatten
 
Äppelmos eller valfri sylt
 

Nyp ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt någon skvätt kallt vatten, så att degen inte smular. Arbeta ut 2/3 av degen i pajformen/pajformarna. Bred sedan ut äppelmoset/sylten i pajen. Använd resterande 1/3 av pajdegen till att göra ett lock eller snitsigt rutmönster uppe på pajen. In i ugnen på 175 grader i någon halvtimme, eller tills pajen fått fin färg. Serveras kall eller varm. Gärna med vaniljkesella och vispad grädde som rörts samman. Det blir lagom syrligt till allt det söta. 
 

Retro-bak

 
Alltså, kokostoppar! Hur många minnen har man inte av dem från när man var liten och var på spontanbesök hemma hos någon väninna till mamma eller någon släkting eller så? Vart man kom plockades det fram kokostoppar ur frysen. Var man hemma hos någon som var snuskigt rik och hade microvågsugn, då serverades de  ljumma och klibbiga, ibland var delar av kokostoppen brännhet - man fick äta försiktigt! Hemma hos de allra flesta serverades de hur som helst halvt om halvt upptinade, kärnan var nästan alltid frusen, och man kunde gnaga av små kokosflingor med framtänderna. Jag förstår varför folk satsade på att fylla frysen med kokostoppar; de går galet snabbt att göra. Och allt som behövs för en sats "kokostopp á la mode" är:
 
200 g kokosflingor
1 dl socker
2 ägg
50 g smör
1 lime
 
ev smält choklad att doppa botten i.
 

Rör samman socker och ägg - vispa inte, bara rör! Smält smöret och häll i smör och kokosflingor i äggsmeten. Raspa i skalet från en lime. Rör smeten jämn och låt stå och smoffsa till sig i ca 10 minuter.
 
Klicka ut kokostopparna på bakplåtspappersklädd plåt, in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter.
 
Sedan kan man doppa topparna i smält choklad när de har svalnat. Om man vill. Och det vill man ju nästan alltid. Se i så fall till att topparna är kylskåpskalla först, annars stelnar inte chokladen.

Ge mig en rejäl dammsugare

 
Mm. Varje gång jag virkar en dammsugare/punchrulle, kan jag känna smaken av choklad, arrak och masipan i min mun. Och så en kopp kaffe till det... Slurp!
 
Mönster
Virka med dubbel tråd, bomull, virknål 3,0

Varv 1) Brunt garn: Lägg upp 5 fm i en magisk ring
Varv 2) 2 fm i varje maska (10)
Varv 3) *1 fm, sedan 2 fm i 1* x5 (15)
Varv 4) *2 fm, sedan 2 fm i 1* x5 (20)
Varv 5) 20 fm virkas i bakre maskbågarna
Varv 6-8) 20 fm virkas i båda maskbågarna
Varv 9-13) Byt färg till rosa/grön/gul: 20 fm 
Varv 14-17) Byt färg till brunt igen: 20 fm
Varv 18) Virka i bakre maskbågen; *2 fm, sedan 2>1 fm* x5 (15) (här någonstans kan du börja stoppa din dammsugare med vadd)
Varv 19) Nedtag i båda maskbågarna; *1 fm, sedan 2>1 fm* x5 (10)
Varv 20) *2>1 fm* x5 (5) Stoppa dammsugaren med vadd om du inte gjort det tidigare. I det här skedet kan du dock behöva prega ner det med våld, kanske med hjälp av en blyertspenna eller så. 
 
Sy igen hålet och fäst trådarna! Fika. 
 

Virka in en tvål

Nej, nu behöver jag tänka på någonting annat för en stund. Någonting roligt, någonting givande. Alltså virkar vi in en tvål. Så klart. Någon klok sade en gång till mig att sorgen är randig. Precis så är det. Min invirkade tvål är också randig. Så det passar ju bra.
 
 
Jag gillar det skrubbiga och löddriga det blir av den här tvål-tvättlappsgrejen (som jag inte själv kommit på idén till, det verkar vara ganska så populärt att virka in tvålar nu för tiden)! Jag gillar också att ull är antibakteriellt och tovar sig och krymper tillsammans med tvålen när man använder den. Ullgarn är alltså ett måste! Sedan kan man ju göra som jag, och inte kolla upp garnet så noga innan. Eller så är man noga med färgbeständigheten hos garnet man väljer, och slipper grå-vita strimmor i badkaret. 
 
Mönster att anpassa efter egen tvål

* Lägg upp luftmaskor som passar bredden på din tvål. I mitt fall blev det 31 stycken (jag vände med en luftmaska), tänk på att arbetet drar ihop sig lite när det blir större. Virka sedan fasta maskor i bakre maskbågen hela tiden, för en randig struktur (skrubbar bra - nu ska sommarbrännan bort och höstblekheten fram!). Vänd alltid arbetet med en luftmaska.
 
* När arbetet är så långt att det precis når runt tvålen, då virkar du ihop kortändarna med fasta maskor på tvålens baksida. Det är bra om du får stretcha ut arbetet lite för att få ihop det, då sitter det bättre runt tvålen sedan när den är blöt. 
 
* När du har virkat ihop arbetet runt tvålen, så måste vi virka in tvålens kortändar också. Det gör vi genom att virka fasta maskor i botten av öppningen till tvålens kortända. Sedan virkar du fasta maskor (vänd med en lm) ända tills du når toppen av hålet för tvålens kortända. Virka ihop din "snutt" med toppen med hjälp av fasta maskor. Klipp av tråden, sy sedan igen de återstående små gliporna i sidorna. Gör likadant på andra sidan. 
 
Klart. 
 
P.s. Bilderna är tagna med hjälp av min nya leksak; appen Toon Camera. Jag trivs bra som seriefigur.

RSS 2.0