Äppelträden dignar!

Det slog mig plötsligt att äppelskörden inte är långt borta. Träden utanför fönstret dignar verkligen av äpplen i år, men än så länge får man nöja sig med att titta och vänta... Så jag förberedde mig med att pimpa en gammal burk. Här kommer mönstret (inte alls svårt, perfekt för nybörjare! Och när man stöter på saker i mönstret som man inte fattar, så kollar man upp det på Youtube eller slänger in en kommentar här, så försöker jag förklara bättre!)
Det här behöver du:
Bomullsgarn
Virknål 3,0
Burk med tillhörande lock
Nål
45 minuter-en timme.
Varv 1: Gör en magisk ring. Virka 6 fasta maskor (fm) i den.
Varv 2: 2 fm i varje maska (nu har du 12 maskor)
Varv 3: 1 fm, sedan 2 fm i samma maska. Upprepa 6 gånger. (vilket ger dig 18 maskor, du håller på och ökar, förstår du - 3x6=18)
Varv 4: 2 fm, sedan 2 fm i samma maska. Upprepa 6 gånger (4x6=24 maskor)
Varv 5: 3 fm, sedan 2 fm i samma maska. Upprepa 6 gånger (5x6=30 maskor)
Varv 6-när du tycker att det ser ut att passa ovansidan av ditt lock: Fortsätt att följa mönstret med ökning i slutet av varje "grupp". Har du koll på multiplikationstabellen?! Det är lättare då =)
Nu är det dags för kanten: Byt färg (om du vill). Jag valde vit kant. Nu ska du virka 1 fm i varje maska, men bara i den bakre maskbågen! Då blir det en sådan där snygg kant som jag gillar.
Varv 2-4 på kanten: 1 fm i varje maska. Vill du ha en bredare kant, så är det bara att fortsätta virka lite till.
Nu är du nästan färdig: Fäst alla trådar genom att liksom tråckla in dem lite snyggt i det du har virkat.
Om du vill göra ett löv:
Varv 1: Lägg upp 10 lösa maskor
Andra maskan från virknålen: 2 stolpar
Följande tre maskor: 1 stolpe i varje
Nästa maska: 1 halvstolpe
Följande 4 maskor: 1 fm i varje
Vänd på möget och gör likadant på andra lövhalvan, fast tvärtom:
1 fm i varje maska x 4
1 hst
1 st i varje maska x 3
2 st i samma maska.
Inga problem. Det gjorde du bra! Nu syr du fast det lilla lövet i mitten av burklocket med hjälp av tråden du virkade med, och fäster den lilla stumpen som hänger och dinglar i lövets spets! Klart! Nu ska bara burken fyllas också...

Kommentarer
Postat av: Kristina Lindholm

Lite matnyttigt medan du väntar på att dina äpplen ska mogna...



Saltgurka!!!



1kg inläggningsgurkor

1 L vatten

1 dl salt

2 tsk socker

1 msk ättika

10svart vinbärsblad (om du har)

5 dillronor

Vatten, salt,socker och ättika blandas kallt. Picka gurkorna med en gaffel. Varva gurkor med dillkronor och vinbärsblad. Förvara i kylen, håller ca 3mån. Vill du ha längre hållbarhet putta i tärnad pepparrot, ca 0,5 dl.

Svar: Men, tack kära Kristina! Jag ska absolut testa ditt recept! Puss och kram =)
Sabina

2012-08-29 @ 20:49:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0