Lavendelkorgar

Alltså, jag borde ju börja med ett inlägg som handlar om virkning, känner jag. Men sommaren är ju för bövelen snart slut, och lavendeln håller på att blomma över. Så skynda, skynda! Ut i rabatterna och klipp en famn lila ljuvlighet, och spara en bit sommardoft till hösten.

Så här ser den ut när den är färdig. Jag lovar.
Su behöver:
Lavendel
Satinband, tre millimeter brett är fint.
Tålamod, i alla fall i början.
Så här gör man:
Steg 1: Klipp av ett ojämnt (viktigt!) antal lavendelstjälkar, en si så där elva-tretton-femton stycken blir nog bra. Stjälkarna ska vara så långa som möjligt, ta av alla de gröna bladen innan du sätter igång.
Steg 2: Sedan binder du ditt satinband runt stjälkarna, strax under själva blommorna. Du ska spara en lång ände av bandet, medan du väver med den andra (jättelånga) änden. Det är för att du ska kunna knyta en snajdig rosett sedan, när du är klar.
Så här ska det se ut:
Steg 3: Nu vänder du på hela härligheten och låter den där långa bandstumpen hänga med bland blommorna. Strunta i den för tillfället. Koncentrera dig istället på att vika ner stjälkarna över blommorna! Samtidigt som du viker ner stjälkarna, så väver du med den långa änden av satinbandet. Varannan stjälk under bandet, varannan stjälk över bandet! Runt, runt väver du. Ge inte upp om det är lite pilligt i början, och stjälkarna smiter sin väg då och då, det BLIR lättare efter två-tre varv! Så här, ungefär, ser det ut i början:
Steg 4: När du så har vävt hela vägen förbi blommorna, så snurrar du bandet några varv runt stjälkarna. Sedan är det dags att lirka fram den där andra änden band, och knyta ihop hela härligheten med en snygg rosett eller så!
Lägg din lavendelkorg bland dina sängkläder. Eller, låt den hellre ligga framme så att folk kan se hur duktig du har varit =)
(Av skrafset som blir över kan du göra ett "potpurri". Alltså, ös ner skräpet på ett fat och ställ på något lämpligt bord eller så. Mina gäster blev alldeles imponerade av det, så jag berättade inte att jag bara glömt städa undan efter mig. Sedan satte jag dit den där pionen som är med på bilden, för att det verkligen skulle se genomtänkt ut.)

Kommentarer
Postat av: Linn

Så vackert det blev, det här har jag aldrig sett tidigare. Där vi bor nu har jag faktiskt inte satt ner någon lavendel, men nu när du säger det... Åh, vad jag saknar det! Doften är underbar.

2012-08-06 @ 20:24:34
URL: http://lyckoland.blogg.se/
Postat av: Sabina

Vad roligt att du blev inspirerad, Linn! Jag håller med om att det är en alldeles fantastisk doft, lavendeln. Den väcker många minnen =) Hoppas att du får din egen lavendelodling så småningom!

2012-08-06 @ 23:47:15
Postat av: Lina Roos

Denna vill jag verkligen också lära mig.

Svar: Mm, den är fin. Inte svårt, bara lite pillrigt i början =)
Sabina

2012-09-10 @ 21:17:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0