Retro-bak

 
Alltså, kokostoppar! Hur många minnen har man inte av dem från när man var liten och var på spontanbesök hemma hos någon väninna till mamma eller någon släkting eller så? Vart man kom plockades det fram kokostoppar ur frysen. Var man hemma hos någon som var snuskigt rik och hade microvågsugn, då serverades de  ljumma och klibbiga, ibland var delar av kokostoppen brännhet - man fick äta försiktigt! Hemma hos de allra flesta serverades de hur som helst halvt om halvt upptinade, kärnan var nästan alltid frusen, och man kunde gnaga av små kokosflingor med framtänderna. Jag förstår varför folk satsade på att fylla frysen med kokostoppar; de går galet snabbt att göra. Och allt som behövs för en sats "kokostopp á la mode" är:
 
200 g kokosflingor
1 dl socker
2 ägg
50 g smör
1 lime
 
ev smält choklad att doppa botten i.
 

Rör samman socker och ägg - vispa inte, bara rör! Smält smöret och häll i smör och kokosflingor i äggsmeten. Raspa i skalet från en lime. Rör smeten jämn och låt stå och smoffsa till sig i ca 10 minuter.
 
Klicka ut kokostopparna på bakplåtspappersklädd plåt, in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter.
 
Sedan kan man doppa topparna i smält choklad när de har svalnat. Om man vill. Och det vill man ju nästan alltid. Se i så fall till att topparna är kylskåpskalla först, annars stelnar inte chokladen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0